Czy mrożone warzywa i owoce mogą znaleźć swoje miejsce w diecie ? Oczywiście, że tak 😉

ale czy przypadkiem straty witamin / minerałów / fitoelementów nie są zbyt duże ?
Okazuje się, że nie !

Powiem więcej… są przypadki gdzie niektóre mrożonki zachowują ich nawet więcej, niż te „świeże”. A to dlatego, że w transporcie oraz po kliku dniach leżenia na półce w sklepie te świeże mogą mieć większe straty niż te zamrożone tuż po zbiorach 😃

 

Do rzeczy!

Mrożenie ma tą przewagę, że przedłuża „żywotność” produktów, bez użycia soli, cukru czy bez dodawania konserwantów. Czasami można spotkać się ze zdaniem osób, że dochodzi do „wyjałowienia” takiej żywności podczas mrożenia. Jednak nauka oraz badania nie potwierdzają nic takiego. Technologia też idzie do przodu i okazuje się, że bardzo szybkie mrożenie jest skuteczne w zatrzymywaniu prawie wszystkich elementów (specjalne zamrażarki radzą sobie z tym bez problemu, a je znajdziemy w większości zakładów). Jednak mrożenie w domowych warunkach, zachodzi troszkę wolniej i wtedy może dawać większe straty, ale przecież większość z nas kupuje gotowe mrożonki ze sklepów.

Oczywiście rozmrażanie ich, lub wrzucanie mieszanek warzyw na patelnie powoduje już straty, jednak najczęściej takie same jak wrzucanie świeżych warzyw również na patelnie 😛

Niestety przygotowanie mrożonych warzyw, powoduje troszkę większe straty niż mrożonych owoców, ponieważ warzywa są blanszowane (czyli wrzucane do wrzątku na chwilę) przed ich zamrożeniem. W przypadku owoców, straty są prawie nie zauważalne, bo nie zachodzi blanszowanie.

Zaletą owoców jest to, że straty pilofenoli są minimalne, a najlepiej znoszą to truskawki, maliny, jagody czy borówki J te owoce również mają w sobie dużo polifenoli, co przekłada się na wiele aspektów zdrowotnych.

 

Źródło

Czerwińska D., Warzywa mrożone – zalety i sposoby wykorzystania, „Przegląd Gastronomiczny” 2014; 5: 10–12

Rickman, JC, Barrett, DM, Bruhn, CM. Review: nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables: part I. Vitamins C and B and phenolic compounds. J Sci Food Agric. 2007;87:930-944.

Rickman, JC, Bruhn, CM, Barrett, DM. Review: nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables: part II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. J Sci Food Agric. 2007;87:1185-1196.

.